Lucka 4. Appear

Ursprungsintervju från 2012

Appear är en yngre målare ifrån Borås med detaljerade och tekniskt skarpa målningar. Med flera beställningsjobb gjorda redan och en stil som fortfarande utvecklas så är Appear minst sagt ”up and coming”.

Victor – Tja! Läget? Kul med jul?
Appear – Tjena! Jodå de är grymt bra, precis kommit hem från en spontan resa till Berlin och där var det jul på RIKTIGT. Så det måste jag väl säga att det är kul då.

Vad skriver du nu?
Appear37, Backstage Crew.

Vad har du skrivit förut?
Rape.

Hur fick du din tag? Betyder tagen något?
Min lärare i grafisk design sa att om han hade haft en tag så skulle det vara ”appear” som betyder att synas. Och det är ju en del av vad graffitin handlar om så det blev ett snabbt byte till det.

Hur länge har du målat?
Började väl skissa graffititypsnitt i slutet på 2007, så cirka 5 år.

Vad fick dig att börja med graffiti?
Jag började umgås med storbyxade hiphopare och skejtare och där dök elementet i hiphop upp som en smäll i mitt ansikte. Jag började hänga med ut på nätterna och hålla knas åt dem andra som målade och till slut var jag som fast vid doften från färgen så jag började själv. Och självklart har jag skissat och målat hela livet så det var inget konstigt att jag började använda sprayburken istället för blyerts.

Vad får dig att fortsätta med graffiti?
Det har gett mig så mycket underbara minnen, adrenalinfyllda nätter med spänning, gett mig chansen att sprida min konstnärlighet och det är så otroligt brett att det bara går att gå framåt.

Vilka graffitimålare imponerar på dig på något sätt?
Bates Aio: Hans stora utbud av stilar och precisa konturer är något jag uppskattar enormt. Tycker att det är tråkigt om man inte försöker göra någonting nytt efter alla år. Rime Msk är en perfekt konstnär i mina ögon, testar alltid nytt, skapar mycket känsla fast med lätta karaktärer & alltid sköna kontraster på sina färgval.

Vilka graffitimålare har du målat med som du aldrig vill måla med igen?
Jag vill inte göra en seriös produktion med någon som endast är inne för sin bombing stil. Det är tråkigt när personen gör en målning på en halvtimme medan man själv pillar i åtta timmar liksom!

Någon rolig knashistoria att berätta?
Jo, det var så att jag och en polare gick spontant och målade bakom en kåk inte långt bort från mitt hem klockan tio på kvällen. Det var helt becksvart ute så vi tänkte att ingen skulle se oss. Huset var redan bombat med massor av tags så vi körde rakt över dem. En kille gick längre bort på en gata med en hund och kolla åt andra hållet så vi fortsatte måla. Vi hjälptes åt med att fylla och sen drog jag lines. Precis när jag började med seconds hörde jag som om jag var i en bubbla, allt blev i slowmotion. ”STANNA”! Min polare sprang mycket tidigare men jag trodde de bara var någon gubbe för hade inte sett något ljus från någon snutbil. Men rätt som de var kom det en snut runt hörnet och jag sprang genom en buske rätt så smidigt och kastade burken bak mot honom. Han ramlade genom busken och skar upp sin arm så det blödde rejält. När jag hade sprungit några meter så kom det tre polisbilar från olika håll med hundar som dem bussade mot mig. Jag slängde mig ner på marken och blev hotad att bli biten av hunden om jag rörde mig en millimeter. Sen sparkade en snut på mig medan jag låg på den kalla grusiga marken. En månad senare fick ett samtal av en kille som ville ha en piece i sitt rum. Fan vad häftigt tänkte jag, visste inte att man kunde få pengar för att måla åt någon. När jag skulle måla hos killen så var det snuten som hade sparkat på mig som var killens pappa. Han sa att jag var för duktig för att måla sådana snabba skitmålningar och riskera fängelse och det var därför han ville att jag skulle måla i hans sons rum.

Vilka länder har du målat i?
Sverige, Norge & Berlin än så länge bara.

Vilket land är favoriten?
Berlin så klart. Det är så schyst folk, en främling som också skulle måla bjöd på rollerfärg. Det är så otroligt goda människor och graffitikulturen brinner verkligen där! Varenda millimeter av östra delen är ju målad. Yard5 Butiken är inte dålig heller, billigt och stort urval.

Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?
Jag tycker att den är ganska tråkig… De flesta kör tågstil fast på vägg och det passar helt enkelt inte. Men på tåg tycker jag att det ser helt okej ut! Jag som gillar att pilla är jävligt glad att det börjar blomma upp lite mer lagliga fames som i Stockholm nu i höstas. Men i min stad Borås suger den verkligen, känns som om det bara är jag som brinner för det här och kommunen verkar vara helt emot det.

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?
I Sverige är det främst LoadsCrew, Rubin, Skil och Gouge. Internationellt så är det hela Msk Crew men mest Rime, Revok & Sever därifrån. Smash137, Can2, Soten, Bacon, Meks, Wane & väldigt många andra.

Vilken burk gillar du mest?
MTN94! Därför att den luktar så gott att man vill testa att smaka på den. Den ger det låga tryck jag söker och går att få ut ruskigt smala och krispiga lines med. Till och med den vita av alla färger täcker nästan som krom med! Men älskar även ALIEN burken som är nästintill samma burk fast av mindre format, den är go att göra detaljer med då den är så liten och smidig.

Vilken cap gillar du mest?
För att göra lines med så är det ”Skinny Pro”, för att fylla med så är det ”pinky”, tags NYCFatcap och för att göra effekter och ruskiga drips ”Needle Cap”.

Vad handlar graffiti om för dig?
Förr handlade det mest om att få ständigt möte med adrenalinet. Men nu satsar jag på att göra så bra verk som möjligt och verkligen pusha mig själv tills det till slut blir en brännare. Det är mitt mål, att bränna! Graffiti är en konst som tar med sig så mycket gott, man träffar människor som lyssnar på samma musik som inte spelas på radion. Man reser runt och utforskar ödelagda platser som man aldrig skulle fått del av om man inte var en del av kulturen.

Vad gör du om tio år?
Jag driver redan företag inom beställningsmålerijobb så jag tror att det kan ha utvecklats till AB och har utställningar jorden runt. Har utvecklat min stil till någonting ännu mer personligt och åker eldrivet fordon.

Några önskningar i julklapp?
Den där stolen som har formen av en cap.

Vad blir nyårslöftet?
Skrota ölmagen och byta ut den mot ett sexpack.

Säg 3 saker man inte får missa på julbordet!
Julskinka, julost & lite för mycket dopp i grytan som vanligt.

Någon hälsning till dem som läser?
Glöm inte att släcka ljusen efter er!

Något tips till nya och yngre graffitimålare?
Följ ditt hjärta och gör din grej!

Hur ser ditt kreativa/skapande/målande ut idag 2020?
Just nu är jag väldigt inriktad på musikaliska motiv som instrument. Har även börjat göra skulpturer av gamla trasiga gitarrer etc.
Har alltid varit passionerad musikälskare och ju äldre jag blir desto mer ser jag att den handspelade musiken försvinner sakta med säkert. Det finns självklart hopp men tycker det är tragiskt. Så jag gör en hyllning för äkta analog musik.

Tack Appear för intervjun! Vi önskar dig lycka till med målandet och med konsten även i framtiden! Blessings! / Victor