Lucka 12. Otur

Ursprungsintervju från 2012

Otur är en av dem som har förmånen att måla graffiti under norrsken. Samtidigt som intervjun tar upp lite om ”norra Sverige” så är bilderna ifrån lite överallt. Detta är en intervju som serveras med humor och många fina målningar!

VE – Tjabba! Läget?
O – Läget är guld! Snökaoset har dragit förbi och jag blickar framåt mot en lugn och skön jul, ett nyår med vin, kvinnor och sång följt av en mantastic utlandsresa!

Vad skriver du nu?
Vad jag känner för stunden, alltid. Det blir en hel del Otur WLC. Sedan ett tag tillbaka även MOFOS på storhelger.

Vad har du skrivit förut?
Det har blivit ett tiotal signaturer genom åren. BC (barn crew), ESF (ett steg före), AE (after eight) och MGK. Det har varit crewsen.

Hur fick du din tag? Betyder tagen något?
Jag fick snutknas på Haparandayarden när jag gjorde en ”Tur ”målning. Efter det blev det Otur.

Hur länge har du målat?
Jag gjorde mina första målningar 2000. Intresset väcktes något år innan.

Varför började du med graffiti?
Är det här man svarar att man såg Style wars på tv? Haha, jag har faktiskt aldrig sett den filmen, jag kollade på Tre kronor och Fångarna på fortet. Men i kvarteret där jag växte upp finns det en gångtunnel som Slak, Ng, och några andra har målat lagligt. Råfeta grejer med ökentema på ena sidan och en sida med psykedeliskt tema. Jag passerade där varje dag och tänkte alltid, fan vad fett det här är. Som liten åkte jag även en del till Stockholm med föräldrarna för deras jobb hade en lägenhet där. Medan dom satt hemma och skåpsöp lånade jag biljettremsan och åkte gröna linjen fram och tillbaks, upp och ner. Jag hängde verkligen på fönstret och tyckte det jag såg var extremt fett. Ballast var alla stora pms målningar! Efter det drog jag till homeboy och köpte 6-kannor av Charbel, sen hem till skogen igen och gjorde mina första pieces. Sen dess har det bara rullat på.

Varför har du fortsatt med graffiti?
När jag målade min första vägg i en lagerlokal fick jag väktarknas, jag sprang in i en återvändsgränd och fick krossa en ruta för att ta mig ut. Det var blod överallt. När jag målade min första panel fick vi knas av hela stadens polisstyrkor. Hundar och skit. Det var nog där någonstans jag fick blodad tand. Gå tillbaka. Gör om gör rätt, för det här var ju skitkul.

Du är yngre än de andra i ditt crew, hur kommer det sig?
Det var ett gäng jämngamla som jag började mitt målande med. Sen träffade dom tjejer och ville hellre vara hemma och peta på sina flickvänner än att vara ute på nätterna. Då körde jag själv ett tag, sen letade jag mig till wlc killarna på något sätt. Jag ser dem som storebröder. Fast nu har vi tagit med wafl, han är en riktig pojke. Men han gör pieces som får dig hypnotiserad. Detta gör honom till en manboy.

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?
Jag måste säga Glöm. Han kan få till det med en kloggad nyc fat och stensskottsskydd. Sen är det svårt att inte fascineras av whels struktur och målmedvetenhet.

Vilka graffitimålare har du målat med som du aldrig vill måla med igen?
Först tänkte jag nämna ett par Jönköpingsgrabbar eftersom jag vet att du är därifrån, haha. Vi hade en minst sagt stökig kväll där en gång, folk kastade sten på tåget och slogs internt med nävar på yarden. Men jag minns det som en kanonkväll och jag skulle lätt hälsa på dom igen!

Klassiker. Har du någon knas historia att berätta?
Får ta något som sticker ut lite. Jag, Record och Glöm sitter i ett buskage i Gällivare och stirrar på en rälsbuss samtidigt som vi gör oss redo för att ge oss på den. Läget är sådär obehagligt lugnt då vi plötsligt hör hovrande ljud. Som tre förvånade screammasker tittar vi upp och ser att en polishelikopter är på väg att landa där vi sitter. Vi förflyttar oss snabbt en bit bort och gömmer oss. Där satt vi som förstelnade och hörde hur dom gick runt och rastade sina polishundar. Det var riktigt vidrigt men samtidigt en ironisk tillfällighet. Efter ett tag lyfte dom igen och våran plan gick att fullfölja.

Vilka länder har du målat i?
Finland, Norge, Danmark, Italien, Holland, Spanien.

Vilket land är favoriten?
Jag har alltid haft enormt trevligt i Holland. Det finns mycket grymma spots, intelligenta peeps och det ligger en viss mystik i luften där på nätterna. Sen är Italien jävligt tranquillo.

Vad tycker du om graffitikulturen och scenen i Sverige?
Det finns väldigt mycket duktiga writers och feta stilar. Sen vill jag ge ett bigup till UP. Tidningen må ha bytt skepnad men det UP betytt för svensk graffiti är vad Loket var för Bingolotto. Dom krigar för det dom tror på och är lite som graffiti-Sveriges försvarsadvokater.

Vad tycker du om tågscenen i Sverige?
Notviken i mitt hjärta!

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?
Äldre gubbar som fortsätter och yngre grabbar som visar att saker går om man vill och vågar.

Vilken burk gillar du mest?
Multona. Ingenting slår att komma hem med 40 st goodones och det enda du betalt är en french hotdog. Annars så är det Montana Black, det är bra gung i dom.

Vilken cap gillar du mest?
Cap one, the one and only.

Vad handlar graffiti om för dig?
Upplevelser, färg och form. Firarbiror, brungods och brudar.

Om du kunde spolat tillbaka tiden och lagt all din energi på något annat, vad skulle det vara?
Fotboll, helt klart. Jag älskar fotboll och nu står jag och skriker på läktarna istället för att plocka ut bollen från motståndarnas mål.

Vad gör du om tio år?
Jag vet inte. Men om 10 timmar dricker jag bira med bleq från acw.

Några önskningar i julklapp?
Att Fredde, Abbe och Jesper har det bra där uppe. Och en resa till New York vore cleant.

Vad blir nyårslöftet?
Det får vi se 23:52 på nyårsafton. När jag är berusad nog att börja storsvamla.

Säg tre saker man inte får missa på julbordet!
Skiter fullständigt i vad ni har på julbordet. Själv vill jag ha rödbetssallad gjord på mormors recept, välkryddade köttbullar och välkryddade historier. Brännvinet får kliva åt sidan för julmust. Musten är ett måste. Oj det blev visst fyra grejer… fem med brännvin.

Någon hälsning till dem som läser?
Varför är Jimmie Åkesson alltid sen till riksdan? Han vill varasist!

Vad vill du säga till nya/yngre graffitimålare? Något tips att skicka med?
Livet är skiten som händer medan ni väntar på att skiten ska hända. Var kreativa!

Tack Otur för intervjun! Vi önskar dig lycka till med målandet och hoppas få se mer av dig även i fortsättningen! Blessings! / Victor