Lucka 1. NY! Victor Egerbo

Victor Egerbo

Vad skriver du?
Min första tag var Alive, och den är kvar ännu. Men jag använder oftast mitt vanliga namn.

Du gjorde julkalendern på Graffitisavedmylife 2012–2014. Varför gjorde du den?
Det är nåt med gemenskapen i graffitivärlden. Jag har varit den som samlar ihop folk. Målare satt i min källare och skissade. Det blev ett nätverk av kompisar kan man säga.
Sajten Graffitisavedmylife började som en förmedling. Jag fick in många förfrågningar och jag delade ut jobb till mitt gäng.
Capital Sthlm (en sajt med Stockholmsgraffiti) hade en julkalender. Den gillade jag mycket. Jag började sakna den, så jag startade upp en egen, och intervjuade mina kompisar. Sen tipsade dom om andra polare, och då växte det, sen gick det av bara farten. Men det var mycket jobb!

Varför blev det graff och inte nåt annat, typ basket?
Jag hade svårt för fotboll och hockey och sånt... det fanns en attityd i det där som jag inte tyckte om. Kände mig inte som en del av det helt enkelt.
När jag ritade fick jag tidigt uppmuntran av lärare och kompisar. Det formar en som person tidigt.
Jag kom in på estetiska programmet, det var som en räddning för mig, då smällde det till rejält och jag träffade andra målare. Vi målade överallt i Värnamo, men det var en liten stad så det var inte svårt att lista ut vem som sprayade.
I gymnasiet fick vi måla en gångtunnel som ett projektarbete. Vi fick betalt för färgen och hamnade på tv. Det blev en aha-upplevelse och samtidigt startskottet för fler beställningsjobb.

Vad för slags graffitimålare var du då, i början?
Jag har väl testat allt, men aldrig varit mest aktiv. Jag har hållit knas, varit en hangaround, jag gillade att vara med i sammanhanget bara.

Du har ett företag som heter Lysande, varför heter det så?
Jag ville nå ut till många med en positiv känsla – lysande workshops, lysande väggar, du vet. Men namnet slog inte riktigt. Jag gör jobb som Victor Egerbo nu istället.

Är det ditt heltidsjobb?
Nä, det är ett extrajobb, nån gång i månaden. Förut jobbade jag på Erikshjälpen och samlade in pengar till hjälparbete.
Har även gjort events och samarbeten med graffiti och Erikshjälpen, t ex på Sweden Rock och Peace and Love. Nu jobbar jag på Hela människan, och hjälper hemlösa. Alltså härbärge, matutdelning osv.

Du har pratat mycket med företag och kommuner om graffiti. Vad har du lärt dig av det?
Hmm, i början tycker man det är grymt att bara få färgen betald. Men sen måste man höja nivån och ta betalt som konstnärer. Inte sälja för billigt.
Jag säger att det är graffiti – att nämna gatukonst och street art kan låta proffsigt men många vill ha just graffiti. Tycker inte att ordet graffiti har samma negativa klang längre, som förut. Inte i Jönköping i alla fall.

Var du inblandad i de öppna väggarna som finns i Jönköping och Huskvarna?
Ja... men det blev inte riktigt som vi tänkte oss. Kommunen gjorde lite som de själva ville. Det blev ok, men de följde inte våra råd.
Jag kan bli lite trött när det är för många samtal med kommun, polisen, BRÅ etc.
Nu väljer jag projekt med större omsorg – det händer mycket kul inom kyrkan: måla på deras fritidsgårdar, workshops för konfirmandgrupper och annat.

Vad målar du när du får välja helt fritt, utan beställare?
Jag har en egen ateljé nu, ska måla mera egna tavlor. Porträtt, det är nog roligast. Det är svårt, men också väldigt uppskattat!

Vilken slags konst och vilka målare får du inspiration av?
Jag får inspiration av det som är färgglatt, t ex Gouge och Tim Timmey. Och Moks, är en förebild. Smet inspirerar mycket. En av de första stora inspirationskällorna var Fusk i Jönköping. Vi letade efter hans tags och målningar när vi var i city på helgerna. Jag gillar fortfarande hans stil och inspireras av hans klassiska stilrena målningar.
Jag kan fascineras av mycket inom graffen, men jag dras mest till det positiva och uppbyggande.

Hur känns graffscenen 2020?
Det växer i Sverige, det är fler muraler, större jobb. Många som målar mycket, fler som målar på heltid. Det har utvecklats!
Konstnärer som har sina rötter i graffiti. Tack vare Insta kan graff nås av nya målgrupper och det är coolt.

Hur känns det att GF tar över och förvaltar julkalendern?
Det känns jättebra, superroligt. Jag har följt GF länge, och har haft kontakt med vissa inom GF genom åren.

Snart är det jul, ser du fram emot det?
Den här julen kommer jag att jobba en del med missbrukare och hemlösa. Men jag ska se till att vara hemma och se på Kalle Anka med barnen.