Lucka 3. NY! Jeks

Vilka crews är du med i?
Jag är med i Stick Up Kids, CAS och THY.

Detta är väl internationella crews. Vilka länder har du målat i?
Ja, SUK finns ju i en massa länder runt hela klotet... CAS startade jag i Spanien med Nase. Det är bra folk i CAS, vi har mycket gemensamma grundvärderingar. Målat i en massa länder, mycket i Tyskland också såklart. Det är ändå mitt favoritland att måla i, det finns kända målare där, det finns en väggscen, en tågscen, illegal scen, det finns allt.

Hur står sig Sverige i kvalitet jämfört med andra länder?
Ganska bra... men det var nog högre kvalitet förut. Det jag saknar är fler stjärnskott som representerar Sverige utåt. Det fanns en större tyngd förut, om du till exempel jämför med 90-talet när VIM var aktiva och reste runt mycket. Det räcker att kolla över sundet och titta på alla danskar - deras armé med Bates, Swet med flera. Var är dom i Sverige?

Varför blev det graffiti för dig?
Där jag växte upp i Solna fanns det mycket graffiti, det var nerbombat och fanns brutala välgjorda pieces. Man hade det upp i ansiktet så att säga, och jag drogs in i det. Som liten grabb var det ofrånkomligt att vistas i den miljön utan att bli påtagligt berörd. Det fanns många bra writers från de här områdena.

Jag kunde sitta i tunnlarna och bara kolla... det var mystik. En gång såg jag en röd sprayburk som låg på marken, den tog jag upp och körde direkt på väggen, då var jag råtorsk direkt.

Vad får du ut av att måla?
Jag mår bra av det, det är kul att vara kreativ och få ut idéer som måste bockas av. Jag ser den skapande processen som ett experiment där jag utmanar mig själv. Jag ritar jättemycket, det är ständigt pågående. Jag vill hela tiden bli bättre. Det finns utöver det en upplevelse vid själva väggen som är viktig. Jag planerar inte allt inför en piece, utan saker måste få hända på plats. Det är en helhet: planerandet, målandet men även resan dit och hem. Kanske miljön runtomkring inspirerar mig när jag är där. Sånt kan man inte bestämma utan det måste få vara lite öppet.

Även om jag kan bli lite missnöjd med resultatet, så är det ändå bättre än att köra en repeat med säkra kort. Jag vill alltid vända och vrida på motivet, det tar mig vidare framåt. Och det blir kul att låta sina små misstag få vara kvar.

Är du intresserad av annan konst utanför graffiti?
Ja, väldigt mycket då det ingår i mitt yrke. Jag inspireras av många olika slags konstformer, från renässansen till nutida konst. Har studerat det på nära håll och är därför beläst och insatt i det hela. Graffare är väldigt lika alla andra konstnärer genom tider, i hur de jobbar egentligen. Det är ungefär samma tänk. Ta t ex crews... så har det varit i århundraden: konstnärer åkte till konstnärskolonier och jobbade tillsammans i olika grupper för att man gillade det.

Det har alltid funnits skepsis mot nya ismer, de blir erkända först långt efteråt. Det är samma med graffen. Graffiti kan mycket väl vara den största konstformen genom tiderna.

Du arrangerade utställningen Back 2 Graffiti 2019. Vad var tanken med den utställningen?
Graffiti för mig, det är letters före figurativt. De som jag bjöd in att delta är duktiga på att forma bokstäver och alla kände likadant. Vi ville foka på graff, vi måste vända tillbaka kompassen. Vi ville visa vad graffiti är - det är inte fotorealistiska figurer som är det viktigaste.

De sista åren har det växt med stora muraler och då har det getts mycket cred till dom som målar föreställande. Men vi ville göra något som inte var kommersiellt. Vi valde att inte ha något till salu utan bara visa pure letters. Det blev en succé. Många som sa "äntligen, bara riktig graffiti". Folk kanske har blivit mätta på putslustiga streetart-motiv.

Hur mår graffiti i Sverige 2020?
Nja, Sverige har halkat tillbaka lite, det är ett annat fokus, det är mer trendmedvetet nu... Det är för lite substans i det, det är min personliga åsikt.

När Dali och Picasso hade utställningar ihop, då gick folk fram till den realistiska smältande klockan, de kunde förstå den och ta den till sig. Men ingen förstod nåt av kuberna och de abstrakta grejorna. Du måste i viss mån sätta dig in i graff för att kunna förstå den. Det vet ju alla som målar graffiti, att folk kommer fram och berömmer figurmålarna först. Graffen som sådan har en större pondus i andra länder, så är det.

Du har fixat många väggprojekt, pratat med fastighetsägare och kommuner om graffiti. Hur är din upplevelse av det?
Det är övervägande positivt. När du väl har fått igång dialogen, så är det väldigt sällan att någon har vänt ryggen till. Det är inte så svårt egentligen. Det är bara att köra på, det är inte värre än att du kan få ett nej. Det är värt mödan!

Storstäderna är rätt mättade på de här frågorna, däremot tycker jag att det finns ett bra driv i de mindre kommunerna. De tycker det är kul att man bryr sig om deras stad och plats. I de mindre orterna kan det bli snabba beslut, det gillar jag.

Du är ganska anonym på sociala medier, är det medvetet?
Ja... de digitala plattformarna sätter ju sprätt på spridningen av konst, även till de mest avlägsna byar. Det är väl både bu och bä tycker jag. Å ena sidan är det ett fantastiskt sätt att ta del av andras grejor och få inspiration, men å andra sidan kan det ta udden av det. Jag menar att graffiti ska inte upplevas på en liten telefonskärm, det ska ses live, punkt. Det är en konstform i storformat. Vi ska inte komma bort från grundidealen.

Plus att det blir fel fokus på hur många likes man får osv. Det är enligt mig helt oviktiga saker. Jag har inget konto på Instagram, för jag har inte det behovet att ständigt exponeras och finnas tillgänglig. Men SUK och CAS finns på Insta, så vissa målningar kan ju dyka upp där ibland.

Säg några favoritmålare?
Den är knivig alltså, för det finns så många... får nog säga Dondi, Bates, Can2, Pike, Sabe... och Swet, Sofles, Moses & Taps... Daim måste vara med också.

Hur blir julen i år?
Det blir nog lite måla tror jag. Varför inte? Man kan ju passa på, medans andra sitter hemma och ugglar :)

Video om utställningen Back 2 Graffiti:
https://www.youtube.com/watch?v=ZlmqrrThCLU

Hemsida:
https://stick-up-kids.de/jeks/

Insta:
@stickupkids_official
@cas_crew