Lucka 20. NY! Svenska Graffare Podcast

Svenska Graffare Podcast

Hur började ditt intresse för graff?
Jag var så ung, bara 5-6 år, när hiphop kom. Hiphop, läsk och klistermärken liksom. Jag var intresserad av musik och gillade redan att teckna. På min syrras skolfoto fanns det en backdrop med graffiti. Hon lyckades få hem skissen till mig. Rosa tuggummistil... jag satt och ritade av den som fan. Jag tyckte reklam och allt klotter var coolt också. Det var grafiskt och färgglatt.

Hur kom du på att starta en podd?
För två år sen ungefär jobbade jag på lager och hatade det. Lyssnade mycket på poddar, t ex krim-poddar och annat. Så jag tänkte helt enkelt "det här kan jag ju göra!". Klotterpodden verkade ha lagt ner, och Andra sidan spåret gjorde en typ av writers och frågor som jag tänkte jag kunde komplettera. Jag gillar i princip alla graffiti poddar men såg då en lucka jag tyckte behövde fyllas, en ytterligare nyans av bilden. Min stora förebild var "My Life in Letters", den var riktigt nördig och bra.
Jag tänkte mig något sånt fast med svenska gäster. I slutändan blev det inte så likt kanske, men den betydde mycket.

Med 56 avsnitt gjorda, och 5 000 följare, trodde du det när du började?
Jag var inställd på att hålla på länge, men hade inga direkta förväntningar på antal lyssningar. Jag tänkte att jag hade varit tvärnöjd om 200 pers lyssnade. Men några avsnitt har fått över 10 000 lyssningar.

Vem lyssnar på podden? Är det bara målare?
Det är säkert 90 % målare. Men även ganska många som inte målar, som bara är intresserade av kulturen. Eller känner folk som är i kulturen. Mest män, 25-45 år. Ordningsmakten får gärna lyssna om de vill, för att förstå hur målare tänker. Vad som driver dem. Men de lär inte att hitta något aktuellt bevismaterial eller så. Jag gör ju mest gamlingar hoho.

Vad har du lärt dig av att göra podden?
Jag kunde inget från början, så jag har fått lära mig allt från början... t ex klippa ljud och sånt. Använder gratisprogram och den lilla tekniska utrustning jag har, har lyssnarna finansierat. I början lånade jag. De första avsnitten hade jag hjälp av en kompis men jag var för rastlös och hetsig så jag glodde på tutorials på Youtube och körde själv. Det blir väl sakta lite bättre hela tiden. Jag har nog lärt mig lite intervjuteknik också. I början var jag mer konstlad, som en slags inbillad programledar-persona, men nu känner jag mig mycket mer avslappnad. Samtalen har blivit mer naturliga. Man kan leda samtal utan att låta som Magnus Härenstam.

Rent socialt så har jag fått ett stort kontaktnät med nya och gamla vänner. Vad gäller min jobbsituation så är det bättre. Jag jobbar numera med kreativa saker och skulle säga att det till stor del är poddens förtjänst. Vidare så har jag lärt mig mycket mer om graffitiscenen såklart.

Ja, ett tag blev du en "hub" för den senaste informationen, hur kändes det?
Jag får ju konstant input från lyssnare och tar del av information hela tiden. Så ja, ett tag blev det så. Det kändes som att folk höll sig uppdaterade genom podden och jag i min tur började känna ansvar att rapportera och dela grejor. I våras märkte att jag knappt målade själv längre. Det var ju inte tanken från början, att bo på internet... så jag tog en paus från poddandet för att spraya loss. Jag vill inte vara en teoretiker. Att vara en writer och kärleken till graff är vad som fick mig att ens göra podden. Essensen.

Vilket bemötande har podden fått?
Överväldigande bra bemötande, och peppande meddelanden. Men vissa tycker säkert att jag är för högtravande, att det är för städat. Att jag lyfter fram en för positiv bild av kulturen. Jag ville lyfta det positiva. Framhålla writers som kan vara förebilder, eller iaf sköna personer. Men jag har inte alls förljugit eller förnekat att det finns missbruk och mörker och allt möjligt i graffiti. Men på det hela, så trodde jag att skulle få mer kritik än vad jag har fått.

Om du måste välja: måla eller podda?
Måla!!! Podden är bara bonus, garnering.

Så vad betyder graffen för dig?
Äventyr och vänskap!

Hur ser framtiden ut för podden?
Jag har lite idéer om nya format, kanske nåt på Youtube. Men grunden förblir nog samma, långa tjöt med writers. Bättre ljud!

Har det varit något missöde i podden?
En gång blev det knas med ena ljudkanalen, så allt ljud från mig försvann. Jag fick sätta mig efteråt och läsa in alla frågor igen, och klippa in i efterhand... det tog ett par dagar att få till det där. Men det var nog få som märkte det.

Drömgästen?
Zip17.

Vilket är det roligaste avsnittet?
Som en unge från Västerort, måste jag nog säga att Circle kändes stort. Min graffitibubbla när jag var 10-12 år, bestod av Circle och deras grejor. Det var gött att få svar på vissa frågor man sugit på i 30år.

Du brukar vara den som ställer frågor, hur kändes det att bli intervjuad själv?
Det var lite läbbigt faktiskt... Vissa tackar nej till intervjuer och det kan jag nog förstå.

Får podden ha lite julledigt?
Jadå! Ska umgås med reklamuppläsaren och äta gott.

Insta: @svenskagraffare