Lucka 14. Gouge

Ursprungsintervju från 2013

Gouge är en av de mest talangfulla och begåvade målarna med fokus på figurer. Hans teknik och verk är unik, och har fått många att tappa hakan.

Victor -Tja Gouge!
Gouge – Ho Ho Ho finns det några snälla toys, old schoolers och wanna bees i huset? God Jul till er i så fall!

Vad skriver du nu?
Gouge – CAS , JPC, 7DC club.

Vad har du skrivit förut?
Jag började skriva SEZ kring 92-93, innan det kommer jag inte ihåg. Sen dess har det varit en mix av olika namn. VORY, CYPER och PURE är några. CASIO skrev jag länge men den gav jag upp efter en problemfylld natt. Några år senare var det en annan Stockholms kille som tog det namnet.

Hur blev det Gouge, och varför?
Gouge – Gouge, a form of chisel. Gouging (fighting style), an antiquated form of combat in the back-country United States (Wikipedia)

För mig är det mer ett ord som jag tog -95 under en resa. Sen dess har jag skrivit Gouge. Ibland med A och ibland med O. Aet kommer från en av många fel skrivningar i graffititidningen UP för många år sen. Dom hade stavat med A och det såg soft ut så jag bytte.

Bruce från TP va snabb med att påpeka att Gauge är en amerikansk porrstjärna för många år sen och undrade om det var därför jag valt det namnet. Vi blev senare kompisar på Myspace men hon slutade inom porrbranschen 2005 och jag fortsatte.

Hur länge har du målat?
Började tagga runt 1990 men min första målning kom till efter nyår -93. Sen dess har jag mer eller mindre målat på. Familj och utbildning har ibland kommit emellan men oftast har det funnits tid att måla. Vissa år har jag bott på andra platser eller utomlands vilket gjort att jag inte har målat så mycket i Stockholm.

Jag bodde ett tag i Sollentuna och kunde se en hel del grejer av dig där, och även längs pendel linjen. Är norr om Stockholm din bas?
Märsta linjen, norrgående är där jag kommer från. Även där jag fått mycket inspiration från. VIM och KIS, men även produktionsmålare som Adept och Greg fanns i närheten när jag var liten. Det var både bombing och burners på linjen. Idag är det nya personer som håller scenen i liv. OBH och Close gör grymma produktioner. Själv har jag flyttat men kommer ofta tillbaka till vissa platser som har betytt mycket. Det var ju där allt började. Vissa väggar målar man igen av nostalgiska skäl eller att man bara gillar känslan av att vara på just de platserna.

Dina characters är kända av många, inte bara graffitimålare. Kallar du dig writer eller figurmålare, eller känner du dig mer som det ena eller det andra?
är jag började så var det jag och min nära vän Vespa som var min partner-in-crime. Vi ville vara som Ziggy och Disey, Bando och Mode2 eller Circle och Tariq. Han gjorde texten och jag figurerna. Det bara blev så. Under många år fortsatte det så. Inget mig emot. The man in the middle – som figurmålare hamnar du oftast mellan två textmålare. Koncept eller helhet har alltid varit viktigt för mig vilket gjort att jag tagit på mig det när andra helst vill dra lines.

Har alltid ritat och tecknat väldigt mycket, något jag anser är nyckeln till bra graffiti. Oavsett om du gör snabba throw ups eller burners. Idag målar jag mera texter under andra namn. Kanske för att jag inte har tiden att fortsätt utvecklas inom figurmåleriet på det sätt jag vill. Tiden finns inte. Vilken etikett jag har får andra sätta på mig, inget jag bryr mig om eller som spelar särskilt stor roll idag.

Du fick ta emot priset som årets graffitimålare nummer 1, hur kändes det?
Ha ha .. skrev på Instagram när jag nominerades att #graffitiawardssuckdick.. det fick jag äta upp. Har haft en del otalt med King Size eftersom vissa på den gamla tidningen snackade mer skit än valfritt rikstagsparti. Men visst det var kul! Särskilt att Jacob var den som gav mig priset.

Varför graffiti?
Det är fortfarande den perfekta blandningen för någon som är estetisk och äventyrslysten. Tycker fortfarande att det är väldigt kul att måla, på allt! Tror att du måste ha den inställningen om du skall hålla på som vissa av oss gjort. Att bara fortsätta år efter år.

Har dina figurer något budskap? Kan man tillexempel se dina egna känslor gestaltas i figurerna?
Oftast. Särskilt mina figurer. Mina skissböcker är som dagböcker. När jag skissar figurer kommer det alltid med en massa känslor. Text är för mig mer själlöst. Grafisk form. Bokstav efter bokstav. Sen kan det målas med stor passion men det är fortfarande bara bokstäver på rad.

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?
När jag och Skil började måla ihop så var jag tvungen att lära mig måla snabbare. Måla mer på känsla och att tekniken måste bara sitta i handen. Kul och utvecklande samt att det alltid är bra häng med Skil.

Mad C målade på AOTS camp och det var imponerande. Fantastisk duktig konstnär. Alltid gillat att måla med Hacke, ger ifrån sig en positiv känsla. Många inom CAS och vänner till oss är bra att måla med. Att få samarbeta med Jeks, Polar, Hope, Skize eller Rubin är både utvecklande och inspirerande. Men jag söker ständigt nya samarbeten. Iron Mike, Nerg, Bbop eller Ligisd är några som jag målat mer med under de sista åren.

Många talar bra om dig och har fått ett bra första möte/intryck av dig. Du är bland annat med som en av ledarna i graffitifrämjandets art-camp. Är det viktigt för dig att vara schyst och en förebild?
JA! Som ung var det alltid mycket identitet. Många hårda och coola writers. Man skulle vara rätt hård och inge respekt. Många slicka uppåt och sparkar ner. Dagen toys är ju morgondagens kungar. Oavsett om man vill medge det eller ej. För mig känns det bara rätt att bjuda på sig själv och vara öppen. Jag tror även att jag är rimligt bra på att känna av människor och vissa personer går jag inte ihop med men de allra flesta ser jag nyfiket på.

AOTS Camp var grymt. Efter första året så fick jag ansvaret att sätta ihop vilka konstnärer som skulle få komma. Även där var det viktig att dessa var bra förebilder och personer. Samtidigt var det ca 20 unga målare som alla är på väg in i graffitin av olika anledningar. Många tjejer anmälde sig och det är jätte kul att vad som tidigare varit något mest för killar börjar bli ett uttrycksätt för alla. Många av tjejerna har både skissat och tecknat mycket mer än killarna men hade mindre vana av att måla med spray. På några dagar utvecklades de enormt mycket. Hoppas alla som var med fortsätter, på sitt egna sätt.

Klassiker. Har du någon knas historia att berätta?
Hmm nja, peppar peppar... så har det varit dåligt om nya historier.

En rackish historia är att jag glider in på en OKQ8 någonstans i detta långa land för ca 15 år sen. Inte planerat att racka men varför inte. Saknas svart och det vore bra att ha. Svart Dinotrol får bli målet och det är det som hamnar innanför midjan. På väg ut så med få steg kvar till dörren får jag av någon dum anledning för mig att det var ”någon” som sagt att de har nya larm i locket på burkarna. Liknande de man har i kläder. Smala långa som måste avlarmas i kassan. Shit!! Beslut på 2 sek. Av med locket!! Och känn efter NU!

Locket faller givetvis ut framför mig och instinktivt hukar jag mig ner för att plocka upp det. Faktum är att plastlocket faller ner i det hårda golvet och gör det där höga och irriterande ljudet av en plast detalj som studsar flera gånger innan det tillslut ligger still. Vad som händer är att när jag hukar mig ner så trycker min överkropp ner capen på Dinotrolen och precis när jag fått fatt på locket med fingerspetsarna hörs ett högt -Psssssshhhhh!!

Så här i efterhand fattade jag inte att personalen inte gjorde något. Kanske lät de mig dra med vetskapen att jag precis fått en stor svart Blobb! på halva överkroppen som inte kommer gå bort i duschen.

Vilket land är favoriten?
Tyskland och Los Angeles gillar jag. Vänner och bra gatuklimat där. Små orter i obygden av Sverige. Skulle gärna resa mer i Sydamerika, Spanien och Portugal.

Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?
Går i vågor. Nya kommer, gamla slutar. Vissa gör comeback andra trappar av efter många ihärdiga år. Det är svårt att vara på topp jämnt och alla har sitt recept hur det skall göras. Vissa deltar mer framför datorn än på väggar och tåg, dom är viktiga dom med.

Några kommentarer om tågscenen i Sverige?
Risk, Ausf, AOD och NERR är tunga på det dom gör. WOL, OBH och BST håller Stockholm igång. Tåg är inte mitt medium men det är inspirerande att se vad andra lyckas göra. Det är många som försöker att måla bra tåg men bland alla vagnar som görs är det få som sticker ut. De flesta springer mest in och tömmer chrome.

Att behöva ligga och vänta på något som ibland inte blir av finns inte i min världsbild. Har inte tid för det. Vore säkert kul om jag hade mer tid över men hade säkerligen lagt det på något annat. Varje gång jag går utanför dörren måste det gå att måla – kanske min viktigaste förutsättning för att fortsätta hålla på med detta!

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?
Just nu är det #hashtagbluntgod och Zes från MSK spännande. Askews utveckling inom konst är också spännande. Annars blir jag inspirerad av nära vänner som jag målar mycket med men framför allt är det fotografier och bilder. Jag gillar toner och färgfält som täcker stora ytor. Små saker, detaljer och känslor kan vara drivkraften och motivationen under flera år. Idag är det svårare att bli inspirerad av olika målningar. Det görs för mycket och det är för tillgängligt. Däremot kan personer inspirera mig mera. Deras sätt och inställning till livet och graffiti. Ibland känner jag dem ibland bygger jag själv upp en identitet av dem baserat på deras handlingar och hur de uttrycker sig.

Vilken burk rockar mest?
Kobra och Nitro. Har jobbat med Kobra ett tag nu och de passar mig väl. Inte deras low presure utan den silvriga burken. Lätta att strypa och göra detaljer men även bra att fylla stora ytor med. Den gula fat capen är perfekt för stora flares och feta linjer. Kommer från en tradition av att varje burk kan vara del av en bra målning. Inget slöseri utan att man tar vara på sitt material. Som hantverkare har jag en åsikt om alla spraymärken och en relation till alla sorters burkar. Något jag ständig måste omvärdera med dagens snabba produktutveckling.

Vilken cap kör du med?
Extra fat och extra skinny. Kontraster. Även olika rör och kallegrafi caps från gamla burkar. Har försökt att komma bort från vissa caps. Som att alla använder Montana Spider för att göra tunna linjer. Vissa verkar inte kunna måla utan dom. Testa alla sorter, experimentera med olika caps och burkar. Inte bara de som finns att köpa utan metallic, roststop eller andra system. Använd pensel om du verkligen vill ha smala linjer eller hex cap. Gör vad du vill men vet hur du vill har slut resultatet.

Vad handlar graffiti om för dig?
Frihetskänsla. Äventyrslust och kreativitet. Gillar inte fotboll eller sport om det inte handlar om att utöva det. Baka surdegsbröd eller bygga cyklar får vara någon annans passion. Måla tavlor är relativt nytt och jag ska försöka hitta lugnet i mig själv så det kan bli några fler tavlor.

Vad gör du om tio år?
Skapande av någon form. 2023 ser jag fram emot. Att bli äldre och fortsätta måla känns som ett privilegium. När jag var 16 år hörde vi om målare som fortfarande höll på när de var 18-20. Ha ha ha vilka gubbar!! Tänkte man…

Har en bok som jag startade skriva i första gången jag gjorde en graffiti målning. Där i har jag bokfört alla de 1000 första målningarna. Var, när, hur och med vem i detalj. På sista sida skrev jag med stora bokstäver. – By now you should have stopped doing this shit! Den är ett roligt minne idag och en bra påminnelse om att är man tillräckligt uppfylld av stunden spelar inte de gråa hårstråna någon roll.

Någon hälsning till dem som läser?
Till alla som var med på AOTS Camp – kötta på! Ha kul! Trånkan- Uppsala och Skåne gänget samt Olivia, Lisan och de andra tjejerna.

Rubin, Jeks, Motel, Skize, Skil, Hope, Close och Hell, Siks, Caster, Street Corner crew, CAS Europa, ZZtop, Desk7, Dr Skog, The Pricks, Iron Mike, Ligisd, Ollio, Gone och Disk i GBG, UP crew och alla andra vänner inom och runt graffitin.

En sista hälsning till alla writers
God jul på er! 2014 it's yours!

Hur ser ditt kreativa/ skapande/ målande ut idag 2020?
Läste igenom intervjun från 2013 och insåg att inte jättemycket har förändrats. Fortfarande involverad i samma saker, fortfarande aktiv med att måla och skapa. Säkert lite mer avslappnat idag än för sju år sen. Scenen är överlag rätt lugn så ingen stress. Har målat mycket vägg och försökt att få till bra helheter eller bara njuta av att skapa. Personer man samarbetar med kommer och går men min cirkel är fortfarande liten. Ett tag gjorde jag mycket tavlor, akvarell och spray. Det var väldigt kul men varit svårare att sälja. Hoppas att ta upp det igen snart.

Tack Gouge! Vi ser fram emot att se mer av dig, och särskilt dina kommande tavlor. Blessings / Victor

http://gougeone.com/
Instagram – @gougeone

Video, Sketchbook Session https://vimeo.com/62489922
Video, Space Work https://vimeo.com/51867806