Lucka 13. NY! What

Hur länge har du målat och hur gick det till?
Skulle väl säga att jag började 2013-14. Har alltid varit intresserad av graffiti men ja... vet inte varför jag inte började tidigare. Jag var tillsammans med en kille som målade, följde med och tittade på när han målade, och det var så tråkigt att bara titta på! Så jag började måla också. Och det var skitroligt.

Varför blev det namnet What?
Jag hittade på lite olika namn, men dom var lite larviga. Så jag fick namnet av en polare. Han sa att fick det måste vara på riktigt, det här namnet ska du köra. Så då gjorde jag det. Jag blev först lite irriterad för att namnet är ju bara staplar efter varandra, inte så kul. Men det fick jag häng på sen. What kan tolkas på olika sätt. Jag är nog både förvirrad och kaxig, så det passar mig.

Hur skulle du beskriva din stil?
Mycket influerad av old school graff. Traditionell wildstyle. Jag gillar old school när det gäller det mesta faktiskt.

Det är lite tunt med kvinnliga textmålare i Sverige?
Det är det! Många har frågat om det. Vissa tjejer undrar hur jag vågade ta plats på det sättet. I början blev jag tillrättavisad, typ "ska du inte måla characters, du är ju tjej", och det störde mig. Men jag bryr mig inte om normer.

Det där har ebbat ut nu. Jag har blivit otroligt upplyft av manliga graffare som bara tycker det är fett. Kör så det ryker liksom. Mest är det positiv respons.

Har du några förebilder?
Det är framför allt tjejer utomlands, som kör text alltså. Älskar Musa från Spanien, Reds från USA, Ruby från England... Och sen Swet gillar jag, Jeks, hela CAS-crewet. Jag kan också bli inspirerad av någon precis har börjat måla, och den personens driv och nyfikenhet.

Vad handlar graff om för dig?
Det är kul... det är det bästa sättet att stänga av. Att måla är som en ventil. Jag får ett utlopp för känslor, det har hjälpt mig både i sorgeperioder och i roliga perioder i livet. Ett sätt att connecta med mig själv. Jag glömmer tiden helt när jag målar.

Vad gör du om tio år?
Då är jag väl miljonär på en strand! Nä, då är jag en super-mom som försöker jonglera familjelivet med mina intressen. Ett tråkigt svar, men jag är realist! Kommer aldrig att sluta måla.

Ditt bästa tips till någon som funderar på att börja?
Gör det! Fundera inte så mycket, bara gör! Strunta i vad folk säger. Om man bryr sig för mycket om vad andra tycker och tänker så är man bara en liten lort, som Jonatan i bröderna Lejonhjärta säger. Det är sant!

Hur blir julen för dig?
Det beror på restriktionerna. Men det blir lugnt hemma med familjen, det är dottern som gäller såklart. Får sitta och kolla på andras julmålningar :-)

Insta: @whatewr